اداره کل حقوقی قوه قضائیه در نظری مشورتی اعلام کرد که وراث صاحب سرقفلی میتوانند بدون نیاز به رضایت مالک یا موجر سرقفلی را به یکدیگر انتقال دهند و از این حق استفاده کنند.
به گزارش خبرگزاری فارس، قواعد حقوقی و ملکی املاک تجاری با املاک مسکونی متفاوت است یعنی در املاک مسکونی زمانی که سند ملکی به نام کسی ثبت شد فرد مورد نظر صاحب ملک به شکل کامل است و به هر شکل ممکن صاحب منافع ملک است اما در املاک تجاری ماجرا شکل دیگری دارد.
در املاک تجاری علاوه بر ملکیت حق دیگری به نام سرقفلی مطرح است چنانچه گاهی در آگهی ها دیده میشود «سرقفلی این ملک تجاری به فروش می رسد» یا «این ملک با سرقفلی فروخته می شود».
و در توضیح سرقفلی باید گفت بر اساس نظر حقوقدانان و وکلا سرقفلی قیمتی است که در صورت خرید ملکی تجاری علاوه بر عرصه اعیان باید برای او نیز پولی پرداخت شود که بر اساس عرف امروز تنها 20 درصد از ارزش ملک را عرصه و اعیان تشکیل میدهد و 80 درصد ملک تجاری ارزش سرقفلی آن است.
حال در همین ارتباط سوالی از اداره کل حقوقی قوه قضائیه مطرح شده است که آیا وراث می توانند سرقفلی به ارث رسیده را به یکدیگر انتقال دهند یا اینکه در صورت اینکار مالک می تواند حکم تخلیه ملک تجاری را اخذ کند.
اداره کل حقوقی در پاسخ اعلام کرده است که شخصیت صاحب اصلی سرقفلی در وراث ادامه پیدا کرده است و انتقال به غیر در این جا روی نداده است و برای انتقال بین وراث نیازی به اجازه مالک نیست.
سوال مطرح شده از اداره کل حقوقی قوه قضائیه به شرح زیر است:
چنانچه فردی بر اساس قانون روابط موجر و مستاجر سال 1356 مالکیت سرقفلی یکباب مغازه را در اختیار داشته و پس از فوت 2 نفر ورثه داشته است، هر یک به طور قهری مالک 3 دانگ سرقفلی می شوند. لیکن یکی از ورثه (شریک سه دانگ) سهم خود را بدون رضایت مالک به شریک دیگر انتقال دهد آیا تخلیه به لحاظ انتقال به غیر مصداق دارد یا خیر؟ در صورت منفی بودن پاسخ تکلیف مالک در مورد تخلف احد از شرکا چیست و راهکار قانونی کدام است؟
اداره کل حقوقی قوه قضائیه نیز به شکل زیر در مقام پاسخ برآمده است:
در فرضی که سرقفلی به ارث رسیده است، وراث می توانند در تقسیم ماترک، سرقفلی را هرگونه که توافق کنند در سهم خود قرار دهند و نیازی به رضایت و اجازه مالک (موجر) نمی باشد. اساسا انتقال مورد اجاره به غیر تحقق نیافته است؛ زیرا شخصیت مستاجر متوفی در ورثه ادامه یافته است و منظور از غیر اشخاصی غیر از ورثه هستند که به صورت قراردادی سرقفلی (مورد اجاره) به آنها منتقل می شود.
منبع:سایت کانون